LinkedIn: Az oldal, ahová már ma érdemes regisztrálnod

linkedin.jpg

 

Biztos te is hallottál arról, hogy manapság már egyre célszerűbb a közösségi médiát is használni álláskeresésre. Például ott van a Facebook, ahol az erre a célra létrehozott csoportokban, vagy akár a hírfolyamban is folyamatosan találkozhatsz frissülő hirdetésekkel. Ez a felület még egy bizonyos szintig alkalmazható is, de vannak ennél sokkal jobb, direkt álláskeresésre, valamint karrier-, és kapcsolatépítésre szakosodott közösségi portálok, melyek segítségével jóval nagyobb esélyed van a szakmádon belül elhelyezkedni és ismeretségeket kötni.

Ilyen az amerikai tulajdonú LinkedIn is, amely a ma már több, mint 500 millió tagjával megelőzte a többi, hozzá hasonló karrierépítő portált (Xing, Viadeo). Persze magyar felhasználok még mindig kis számban vannak jelen, - talán kicsivel többen, mint 600 - 700 ezren - szerencsére ez a szám évről évre egyre növekszik.

A mai nap azt próbálom neked bemutatni, hogy miért érdemes kihasználni az ilyen oldalak nyújtotta lehetőségeket, milyen előnye van egy LinkedInes profilnak és pontosan kinek is érdemes rá regisztrálnia.

 

 Az előnyök...

  • Nem kell ahhoz aktív álláskeresőnek lenned, hogy regisztrálj. Ha fent vagy az oldalon, csinálsz magadnak egy valamire való profilt és elég aktív vagy valamely szakmai csoportban, akkor már azzal megteremtetted a lehetőségét annak, hogy egy Hr-es/toborzó megkeressen a kompetenciádnak megfelelő ajánlattal. A keresőmotor optimalizáció működésének köszönhetően, egy jól kitöltött profillal, ahol a “Headline”, “Summary” és “Experience” részeket a készségeidnek és tapasztalataidnak megfelelő kulcsszavakkal láttad el, nagyobb eséllyel jelensz meg keresések során, mint a többiek.
  • A másik, amire kitűnően lehet az oldalt használni, az az online kapcsolatépítés és a szakmai hitelességed megalapozása. Az itt található csoportok tagjaként aktívan részt vehetsz a szakmádat érintő kérdések megvitatásában, cikkeket oszthatsz meg és tapasztalatot cserélhetsz másokkal.
  • Szakmai tapasztalataidhoz linkelhetsz bármilyen olyan referencia videót, cikket vagy weboldalt, amelyet hagyományos esetben, az önéletrajzban nem lenne lehetőséget bemutatni.
  • Kérhetsz ajánlásokat előző munkaadóidtól, felettesedtől és kollégáidtól, amelyek az engedélyezéseddel kikerülhetnek a profilodra.
  • Ma már egy állásinterjúra behívottak száma 20%-ban a LinkedInen keresztül lett megkeresve.

 

Kinek érdemes használnia….

Az nem kétség, hogy rendkívül hasznos lehet, ha jelen vagy ezen a platformon, azonban van pár olyan tényező, ami miatt nem biztos, hogy neked is érdemes ide regisztrálni. 

Az oldalon sajnos nem érhető el magyar nyelvű felhasználói felület, így alapból kiszorulnak azok az emberek, akik nem beszélnek idegen nyelvet.

Az is sokban megnehezíti a helyzetet, ha nem rendelkezel diplomával, hiszen a hirdetések nagy százalékban olyan embereket céloznak meg, akik felsőfokú végzettséggel rendelkeznek.  Azonban így is érdemes próbálkozni, mert rengeteg “entry level” pozíció van, amik nem minden esetben igényelnek diplomát.

Az adatok szerint, eddig a legnagyobb számban Hr-esek, kommunikációs szakemberek, marketingesek, sales-esek, mérnökök és informatikusok vannak jelen, ezért már szakmailag is megéri egy profilt készíteni, ha a felsoroltak valamelyikébe tartozol.

A pályakezdőknek, vagy azoknak, akik még a felsőoktatásban tanulnak, csak ajánlani tudom a regisztrációt, hiszen nem lehet elég korán kezdeni a kapcsolatépítést. Mindamellett rengeteg gyakornoki pozi van, akár annál a cégnél is, ahol szívesen dolgoznál.

 copy_of_carly_and_the_go_getem_s.jpg

 

Összességében a LinkedIn egy nagyon hasznos felület. A regisztrációt mindenképpen ajánlom, függetlenül attól, hogy aktívan keresel állást, vagy már van munkád. Te döntöd el, hogy kihasználod-e ezt a lehetőséget, vagy nem...

 

 

 

 

Youtube-on itt megtalálsz

youtube2.png

süti beállítások módosítása