4+1 Tipp, hogy megsokszorozd az esélyed egy állásinterjúra

apgarden_1.jpg

Szánj rá időt!

Ahhoz, hogy megsokszorozd az esélyed egy állásinterjúra, mindenképpen egy jól felépített stratégiára van szükséged. Ha például hozzám hasonlóan, a már meglévő főállásod helyett keresel egy másikat, akkor pontosan tudod, hogy a napi 8 órás munka mellett, szinte lehetetlen a hirdetések között böngészni vagy motivációs leveleket fogalmazni. Az pedig nem a legjobb megoldás, ha munkaidő után, otthon állsz neki, mert tapasztalatom szerint azok kevesebb eséllyel találnak célba, mint a délelőtt elküldött jelentkezések.
Ahhoz, hogy hatékonyabb legyél, lényeges, hogy minden nap legyen arra legalább egy órád, hogy nyugodt körülmények között nekiállhass a hirdetések között böngészni. Ez mindegy, hogy a nap mely szakaszában történik, a lényeg, hogy következetesen tartsd be. Ha megtetszett pár hirdetés, és úgy döntesz, hogy meg szeretnéd pályázni, írd meg hozzá a motivációs levelet és a linkkel együtt mentsd el a pendriveodra, Google Drive-ra, vagy bármilyen olyan helyre, amit akár a munkahelyedről is könnyen elérsz.
Másnap munkaidőben, amint van rá lehetőséged, küld ki a már előre megírt motivációs leveleidet és önéletrajzodat az  elmentett linkekre, majd jegyezd fel ezeket egy táblázatba, hogy mindig képben legyél az aktuális pályázataidról.

 

Legyél képben!

Vezess egy táblázatot arról, hogy hova és mikor adtad be a jelentkezéseidet. Ez azért fontos, mert nagyon sok munkáltató panaszkodik arról, hogy a pályázók nagy része sokszor azt se tudja, hogy jelentkezett az ő álláshirdetésükre.
Ahhoz, hogy mindig képben légy, célszerű ezeket egy olyan online felületen vezetni, amit bármikor, akár a telefonodról is elérhetsz. Javaslom erre a Google Driveot.
Én a táblázatban nem csak azt vezettem fel, hogy melyik cég adta fel a hirdetést, hanem a jelentkezés dátumától kezdve a pozíció megnevezésen keresztül szinte minden fontos információt, ami ahhoz kellett, hogy egy hónap múlva is tudjam, hogy milyen pozícióra hívnak be éppen.

 

Jelentkezz a cég oldalán

Jelentkezni egy állásra úgy is lehet, ha megkerülöd a karrierportálokat, és magának a cégnek az weboldalán regisztrálsz. A „Karrier” menüpont alatt szokták feltüntetni az üres pozíciókat, de készülj fel rá, hogy általában nem csak annyiból áll az egész, hogy önéletrajzot és motivációs levelet küldesz. Regisztráció után ugyanúgy fel kell vinned az előző munkahelyeiddel és végzettségeddel kapcsolatos adatokat, mint a karrierportáloknál. 

 

Döntsd el mit akarsz + készülj fel az interjúra!

Biztos másnak is van olyan ismerőse, aki hónapok óta azt szajkózza, hogy "Elegem van a főnökömből, neki fogok állni munkát keresni." Azonban azon túl, hogy elkészíti az önéletrajzának a vázlatát, és néha ellövi ezt a mondatot, érdemi változás nem nagyon történik. 
Pont ezért fontos az, hogy mihamarabb döntésre juss. Ha úgy érzed, hogy váltani szeretnél, akkor dönts a váltás mellett és ne kínozd magad tovább egy olyan helyen, ami nem jó neked. Ezért is vettem bele ezt a pontot a listámban, mert amellett, hogy segít kiegyensúlyozottan végigmenni egy interjún, megpróbál kimozdítani a holtpontból.
Tegyük fel például, hogy visszahív az egyik munkáltató, akinek megtetszett az önéletrajzod és megpróbál leegyeztetni veled másnapra egy interjú időpontot. Mivel ez az első ilyen megkeresés, és még hezitálsz amellett, hogy menj vagy maradj a jelenlegi munkahelyeden, - és amúgy is, ma pont tök jó fej volt veled a főnök - pánikba esel és nem tudod, hogy mit csinálj. Igent mondasz és ennek következtében kapkodni kezdesz, mert hirtelen nem tudod, hogy mire készülj, milyen ruhát vegyél fel, milyen pozícióról is van szó.... Görcsölni fogsz és másnap, amikor elérkezik az interjú ideje, nem fogsz tudni jól szerepelni és lecsúszol egy jó lehetőségről. Rosszabb esetben ez még meg is erősít afelől, hogy jó helyen vagy ott, ahol vagy.
Azzal, ha már előre előkészülsz egy interjúra, tudatosítod magadban, hogy váltani szeretnél. Amint elmész vásárolni, hogy összeállítsd az "interjú szettedet" vagy összeállítod az "interjú csomagodat", elindulsz azon az úton, ami elhozza a változást az életedben.

 

Az interjúcsomag tartalma:

- Függetlenül attól, hogy felhívtak-e már, vagy nem,  tervezd meg, hogy mit fogsz viselni egy állásinterjún. A Pinteresten nagyon sok összeállítást találhatsz ezzel kapcsolatban.
- Direkt, ezekre az alkalmakra állíts össze előre egy kis csomagot, amelyben van papírzsebkendő, dezodor/parfüm, szájvíz, szösztelenítő henger, minden, ami arra szolgál, hogy friss, tiszta benyomást kelts az interjúztatóban.  
- Legyen nálad egy kinyomtatott önéletrajz, amit majd oda tudsz adni az interjúztatónak. Ha nem is kérik el, jó pontnak számít, hogy ilyen felkészült vagy.
- Nevezz ki egy kis jegyzetfüzetet amit csak interjúkon fogsz használni. Ez jól jön abban az esetben, ha megtudnál valami fontos új információt amit le akarsz jegyezni
- Előfordulhat, hogy annyit beszéltél, hogy már vattát köpsz, legyen nálad mindig egy palack víz.
- Jegyezd meg, hogy mit írtál az önéletrajzodban! Sokszor kérik azt, hogy mesélj egy kicsit a szakmai tapasztalataidról, előző munkahelyeidről és munkaköreidről. Pont ezért kell tudnod őket elhelyezni időrendi sorrendben és az is fontos, hogy mindegyik munkakörödet be tud mutatni 2-3 mondatban. 
- Az előzőnek megfelelően, ne csak az önéletrajzodból készülj fel, hanem a neten található interjú kérdésekből is.  

 

 

 

 

 

Youtube-on itt megtalálsz

youtube2.png

süti beállítások módosítása