Mikor és hogyan érdemes munkahelyet váltani?


mikor_es_hogyan.jpg

 

Előfordulhat, hogy te is pont egy olyan helyzetben vagy, amikor úgy érzed, hogy rád férne egy kis környezetváltozás, hiszen a jelenlegi munkahelyed már nem az igazi. Az is lehet, hogy a hellyel nincs semmi problémád, viszont a mostani pozíciódat már kinőtted és szenvedsz a mindennapi  feladatok monotonitásától, miközben tudod, hogy ennél többre lennél képes.

Önmagunk becsapása...

Bárhogy is legyen, bizonytalan vagy a jelenlegi helyzetedet illetően. Szívesen váltanál, mégis úgy érzed, hogy ebben rengeteg minden megakadályoz. Elsősorban például az, hogy a számláidat fizetned kell, így nem engedheted meg magadnak, hogy a biztosból kilépj a bizonytalanba, vagy  az, hogy a legutóbbi alkalommal is olyan nehéz volt új munkát találni . Pont ezek miatt úgy döntesz, hogy biztonsági játékot játszol, és maradsz amíg bírod, amíg nem adódik egy jobb lehetőség.

Sajnos, azonban ez a hozzáállás azt eredményezi, hogy rosszabb helyzetbe hozod magad. Hiszen valljuk be, hogy az esetek nagy részében az a "jobb lehetőség" amire számítunk, soha nem fog bekövetkezni. Ha mindent hagysz a régiben, és nem kezdesz el arra törekedni, hogy változzon vagy a környezeted vagy a munkaköröd, akkor csak minden egyre rosszabb és elviselhetetlenebb lesz. 

Fontos ezért, hogy őszinte legyél magaddal, és átgondold, mi az, ami valójában visszatart a következő lépéstől. Mi az, ami miatt még nemhogy egy álláshirdetésre sem kattintottál rá, de még az önéletrajzodat se írtad meg? Elsősorban ezeket a kérdéseket kell tisztáznod, hogy lásd, valójában mi áll a félelmed mögött, mi az, amiért szabotálod önmagad. 

6f809add0b45879e004d056f72b62f3f.jpg

Mikor érdemes váltani...

Nos, mindenképpen akkor kell elindulni valamilyen irányba, amikor bizonytalanná válsz a maradásodat illetően. Biztos, hogy okkal merült fel benned a kérdés, és ha már ott van, akkor valamit kezdeni kell vele.

Én is jártam már úgy, hogy sokáig húztam a dolgot, és abba az illúzióba ringattam magam, hogy idővel minden megváltozik, de be kellett látnom, hogy ez nem így megy. Sajnos olyan volt a munkám, aminek csak egy előnye volt, mégpedig a magas fizetés... Előrelépési lehetőségem nem volt, és egy olyan munkát végeztem, ami egyáltalán nem illett hozzám, ráadásul nagyon rövid idő alatt monotonná  is vált az egész. Aztán 2 és fél év szenvedés után rájöttem, hogy ez így nem éri meg és viszonylag rövid idő alatt el is tudtam helyezkedni egy új helyen.

A leggyakoribb indokok:

  • a munkád már szinte csak rutinfeladatokból áll, nincs semmi kihívás,
  • nincs fejlődési lehetőség, kevés új projekt indul és abban is csak egy szűk réteg vehet részt,
  • kommunikáció hiánya, káosz,
  • a vezető részéről nincs, vagy alig van visszajelzés,
  • a vezetői utasítások nem egyértelműek,
  • hiába végzel plusz munkát, hiába a sok túlóra, nem valószínű, hogy előléptetnek,
  • nem megfelelő bérezés,
  • nem a képességeidnek megfelelő munkát végzed,
  • mérgező környezet, konfliktus a kollégákkal, vagy a feletteseddel,
  • egészségre káros környezet,
  • túlzottan nagy elvárások, folyamatosan az az érzésed, hogy kicsúszol az időből,

 

Hogyan érdemes váltani…

Ha nem akarsz az egyik rossz helyett egy másik rosszat választani, akkor mindenképpen egy átgondolt stratégia mentén érdemes haladni. Reális célokat kell kitűznöd magad elé, ehhez pedig rengeteg kérdést kell megválaszolnod. Például:

  • Mindenképpen munkahelyet szeretnél váltani, vagy csak pozíciót?
  • Van-e lehetőség váltásra a munkahelyeden belül?
  • Ha igen, akkor ebben a felettesed tudna-e segíteni? Ha nem, akkor ki az a személy, akihez fordulhatsz ez ügyben?
  • Mely cégeknél dolgoznál szívesen? Van-e ismerősöd ezeknél a cégeknél?
  • Mik a hosszútávú céljaid a szakmán belül?
  • Mire van szükséged ahhoz, hogy elérd ezeket a célokat? Mi az, amiben fejlődnöd kell és milyen eszközök állnak rendelkezésedre ahhoz, hogy ez megvalósuljon?

Persze még felmerülhet számtalan olyan tényező, ami újabb kérdéseket vett fel, mégis kiindulási alapnak ezek is megfelelnek. A lényeg, hogy tisztábban lásd, mit is szeretnél valójában. 

f6753313885f13e87a5353c72cf16a69.jpg

Mire számíthatsz...

Az előtted álló feladat sok munkával fog járni, amihez rengeteg kitartás kell. Ha maradsz a mostani helyeden, csak másik pozícióra jelentkezel, akkor valamivel könnyebb dolgod lesz, mint egy külsősnek, viszont ugyan úgy bizonyítanod kell. Ha munkahelyet váltasz, akkor előfordulhat, hogy hetekig nem kapsz választ egyik helyről sem, vagy lesznek olyan interjúk, amik nem a vártnak megfelelően alakulnak. Erre tekints úgy, mint szükséges rosszra, mert ez által is fejlődsz, a hibák kijavításával pedig egyre jobban nőni fog az esélyed arra, hogy elérd a célod.

 

 

Youtube-on itt megtalálsz

youtube2.png

süti beállítások módosítása