Hogyan állj neki az álláskeresésnek

dining_in_tokyo_1.jpg

 

Meg se tudom számolni, hogy hányszor hallottam már azt a mondatot, hogy "manapság szinte lehetetlen munkát találni". Ez pont ugyanolyan unalomig ismételgetett klisé, mint a "minden főnök hülye" vagy az, hogy  "ennél jobb munkahelyet úgyse találok" . Persze lehet ezeket mantrázni egészen addig, míg végül tényleg igazunk lesz, de szerintem sokkal hasznosabb, ha helyette az ellenkezőjét gondoljuk és nem alapból úgy állnunk neki, mintha egy vesztes csatába indulnánk.
Nem állítom, hogy manapság sétagalopp lenne munkát találni. Ugyanúgy, mint például a társkeresésnél, itt is beletelik egy kis időbe, míg megtaláljuk a számunkra megfelelő pozíciót, ami mellett vagy elkötelezzük magunkat hosszútávon, vagy továbbállunk és új lehetőségek után nézünk.
Én is ugyanúgy küldöm az önéletrajzomat nap mint nap annak reményében, hogy megtalálom a számomra legmegfelelőbb pozíciót, mert kb 2 hónapja bennem is megfogalmazódott, hogy ideje váltani. Velem is előfordult ezalatt, hogy nem jeleztek vissza, vagy ha igen, akkor is olyan állásinterjúban volt részem, hogy attól kiakadt volna egy bunkóságmérő, mégis azt mondom, hogy nem szabad feladni és folyamatosan próbálkozni kell. Itt is vannak hullámvölgyek és megtanultam, hogy ahhoz, hogy kikerüljek belőlük, kitartásra és jó stratégiára van szükség.

 

Mész vagy maradsz?

Döntsd el, hogy váltani szeretnél-e vagy maradni. Azokat  a kérdéseket pedig, mint pl.: "mi lesz, ha az új munkahelyem egy rémálom?...vagy mi lesz, ha nem kapok annyi pénzt, amennyit most? Felejtsd el! Ne agyalj feleslegesen, hiszen ezekre előre senki nem tudja a választ! Azzal, hogy egy állásra jelentkezel, vagy interjúra mész még nem kötelezted el magad a hely mellett. Bőven lesz időd ezeket a kérdéseket átgondolni akkor, amikor eljött az idejük.
Viszont ha azon veszed észre magad, hogy folyamatosan aggodalmaskodsz, nem tudod eldönteni, hogy mi is legyen, vegyél egy füzetet vagy egy papírlapot és írd ki magadból. Bevallom, hogy nekem ez segített a legjobban. Fogtam egy füzetet és a felmerülő aggodalmaimmal leszámolta...

 

bebeba2e0ace93974d0f26a8467000e9.jpg

Mik az elvárásaid?

Ha nem tudod megfogalmazni, hogy pontosan milyen körülmények között, milyen munkát szeretnél végezni, akkor egy idő után azon kapod magad, hogy össze-vissza küldözgeted az önéletrajzodat. Fogalmazz meg konkrét elvárásokat.  Például azt, hogy milyen környezetre vágysz. Szeretnél egy "családias légkört", ahol  rajtad kívül még pár ember dolgozik a cégnél? Ha multitól jössz és már eleged van a sok emberből, akkor megértem hogy nyugira vágysz és pont ilyet keresel. Viszont én jelenleg is egy ilyen helyen dolgozok, és bő 3 év után már bátran állíthatom, hogy halálosan unalmas.
Másik feltétel lehet még az is, hogy  melyik városban/kerületben van a meghirdetett pozíció. Ha nem akarsz például Csepelen dolgozni, akkor egyszerűen azt húzd ki a keresési listádról...

 

Mit tudsz nyújtani?

Igen, most van az a rész, amikor le kell szállni a földre és őszintén összeírni, hogy milyen készségekkel/képességekkel rendelkezel. A saját érdekedben tanácsolom, hogy maradj két lábbal a földön és ne jelentkezz olyan pozícióra, amihez egyáltalán nem értesz. Ez a való élet, nem egy film, ahol a főhőst az első 10 perc után felveszik egy vállalat igazgatóhelyettesének csak azért, mert összehazudta a tapasztalatait és a képességeit az önéletrajzában. Ilyen nincs, és ezt még anno, pályakezdőként megtapasztaltam, amikor azt írtam az önéletrajzomban, hogy középfokon beszélek németül. Kellemetlen volt a lebukás, mert tesztelték a jelentkezőket.

 

Kitartás

Amit eddigi tapasztalataim alapján biztosra megtanultam, az az, hogy ritka, ha valakinek elsőre összejön egy új állás.  Helyette inkább a több hetes, esetleg hónapos aktív keresés a jellemző, amihez nagyon nagy kitartás és akaraterő kell... na meg persze az, hogy a HR-es éppen a mi jelentkezésünket nyissa meg és ő is úgy gondolja, hogy alkalmasak vagyunk a meghirdetett pozícióra.
Nagyon le tudja törni az embert, ha már napok vagy hetek óta nem ékezett visszajelzés. Ahelyett, hogy magadat hibáztatnád, fordítsd inkább másra az energiáidat. Például mi az, amiben szerinted fejlődnöd kéne? Milyen szinten van az Excel tudásod? Ha még hagy némi kívánnivalót, akkor nézz szét a neten, keress olyan videókat, amikből új dolgokat tanulhatsz. Ha nem megy olyan folyékonyan az angol, akkor gyakorold...Mindegy, csak foglald el magad és ne azon keseregj, hogy még mindig nem jött össze semmi...

 

 

 

Youtube-on itt megtalálsz

youtube2.png

süti beállítások módosítása